Iedereen die in Nederland verblijft en 18 jaar of ouder is, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt alleen voor het afsluiten van een basisverzekering. In de keuze van het afsluiten van aanvullende verzekeringen is men vrij. Deze manier van het verzekeren van zorg geldt sinds 1 januari 2006. Daarvoor kende men het zogenaamde Ziekenfonds. De premie die men vroeger betaalde voor het Ziekenfonds was afhankelijk van het inkomen. In het huidige stelsel is de premie voor de basisverzekering niet meer afhankelijk van het inkomen. Mensen met een laag inkomen kunnen echter wel een tegemoetkoming krijgen in de vorm van zorgtoeslag. Zorgtoeslag kan je aanvragen via de Belastingdienst.
Door de privatisering van de zorg concurreren zorgverzekeraars om de gunst van de verzekerde. Er is een groot aantal verschillende zorgverzekeraars waarbij je je kunt aansluiten. Er zijn zorgverzekeraars die alleen zorgverzekeringen aanbieden maar er zijn ook zorgverzekeraars die daarnaast een aantal andere verzekeringen aanbieden. Bijvoorbeeld een autoverzekering of een inboedelverzekering.
Op de website Beste Deal kan je de zorgverzekeraars in Nederland met elkaar vergelijken. Kies je voor een groot verzekeringsbedrijf waar je ook je andere verzekeringen kunt afsluiten, dan kun je vaak gebruik maken van premiekortingen. Hoe meer verzekeringen je bij die verzekeraar afsluit hoe meer premiekorting.
Misschien kies je liever voor een gespecialiseerde zorgverzekeraar die naast de basisverzekering ook allerlei uitgebreide aanvullende verzekeringen aanbiedt. Door de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken kan je jaarlijks flink besparen op kosten van je zorgverzekering. De hoogte van de premie van de basisverzekering is per verzekeraar niet zo verschillend. Dit gaat hooguit om enkele euro’s verschil. Aantrekkelijker is het om de verschillende aanvullende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hier kun je echt flink op besparen. Onder de aanvullende verzekeringen vallen ook de tandarts verzekeringen.
Bij wet is geregeld welke ziektekosten moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Verzekeraars mogen daar niet ten nadele van afwijken maar wel aanvullingen op doen. In de basisverzekering zitten onder meer de kosten van zorg door de huisarts, kosten die je maakt in het ziekenhuis en van medisch specialisten. Verder ben je verzekerd in geval van ziekenhuisopname en voor de kosten van vervoer door een ambulance of traumahelikopter. Ook de meeste geneesmiddelen zitten in het basis verzekeringspakket. In de basiszorgverzekering zitten ook de kosten van kraamzorg, verloskundige en gynaecoloog, hulpmiddelen voor het stoppen met roken en de kosten van een psycholoog of psychiater. De basisverzekering is voor kinderen tot 18 jaar gratis inclusief de zorg voor het gebit. Zij zijn meeverzekerd bij de ouder(s) over verzorger(s).
Als je een zorgverzekering gaat afsluiten dan kun je kiezen uit verschillende varianten. De restitutiepolis geeft je de volledige keuzevrijheid in je zorgverlener. Soms moet je de rekening van de zorgverlener eerst zelf betalen waarna je de gemaakte ziektekosten verhaalt bij je zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverleners krijg je hiervan maar een gedeelte vergoed, bij andere krijg je alles vergoed. Het is zeker zinvol om dit goed uit te zoeken.
Als je kiest voor een naturapolis dan kun je alleen kiezen voor zorgaanbieders die door jouw zorgverzekeraar zijn geselecteerd. Je kunt dan niet naar alle ziekenhuizen en therapeuten die je wilt maar je moet eerst nagaan of de zorgverlener van jouw keuze wel een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Rekeningen van je zorgverleners worden direct naar de zorgverzekeraar gestuurd. Je hoeft ze dus niet eerst zelf te betalen.
Tenslotte zijn er ook nog andere vormen van basisverzekeringen zoals de gecombineerde polis en de gedeeltelijk gecontracteerde restitutiepolis. Bij de verschillende verzekeraars kan je hierover meer lezen.
Zorgverzekeraars bieden vaak allerlei aanvullende verzekeringen. Verschillende tandartsverzekeringen maar ook een zorgverzekering voor orthodontie, voor fysiotherapie en aanvullende verzekeringen voor alternatieve geneeswijzen of speciaal voor de zwangerschap. Vaak wordt de aanvullende verzekering aangeboden in een pakketvorm. Het kan gebeuren dat je een bepaalde behandeling wilt verzekeren maar in het pakket ook direct zaken meeverzekerd waar je niet op zit te wachten. Het is dus zeker de moeite waard om bij verschillende zorgverzekeraars de aanvullende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Je kunt een keer per jaar per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Vanaf november van een lopend jaar krijg je vaak aanbiedingen van zorgverzekeraars. Je kunt ze in deze periode goed met elkaar vergelijken. Als je op je basisverzekering enkele euro's of een tientje kunt besparen en daarnaast ook op je aanvullende verzekeringen nog kunt besparen, dan kan je dit jaarlijks flink schelen in de kosten van premie voor je zorgverzekering. Naast de premie voor je zorgverzekering betaal je ook een verplicht eigen risico. De hoogte van dit eigen risico is bij elke zorgverzekeraar gelijk en omdat deze door de overheid is vastgesteld. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je het eigen risico wel verhogen en bij de meeste verzekeraars kan je het eigen risico gespreid over het jaar betalen.