De premies van de opstalverzekeringen zijn gebaseerd op de volgende gegevens: Woonhuis: tussenwoning uit 1937, zonder rieten dak. Woonplaats: Leeuwarden. Zonder glasverzekering. De premies zijn inclusief assurantiebelasting.
Een opstalverzekering is een verzekering tegen schade aan de opstal. Met de opstal wordt bedoeld: een woning en het erf daaromheen en bijvoorbeeld een schuur. Bij een opstalverzekering is een groot aantal mogelijke schadeoorzaken meeverzekerd: brand, vernieling, storm en schade na een inbraak bijvoorbeeld. Opstalverzekeringen vallen onder de categorie brandverzekeringen. Als je een opstalverzekering wilt afsluiten, dan kies je een bedrag waarvoor het verzekerde is gedekt. Er is een maximale som waarover eventuele schade wordt vergoed en er wordt premie berekend over dit bedrag.
Bij een opstalverzekering dient de herbouwwaarde van de opstal te worden verzekerd. Dit betekent dat je je huis moet verzekeren voor de herbouwwaarde en dat zijn de kosten die moeten worden gemaakt om een soortgelijk gebouw opnieuw te bouwen. Het verzekerde bedrag wordt jaarlijks aangepast, dit heet geïndexeerd. Dit gebeurt aan de hand van de stijging of daling van de gemiddelde bouwkosten. Deze indexering wordt jaarlijks door het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.
Het vaststellen van de kosten van herbouwen van een woning is werk voor een specialist. Maar het inschakelen van een specialist kost natuurlijk flink wat geld. Daarom bieden de meeste verzekeraars voor particulieren de mogelijkheid de herbouwwaarde zelf vast te stellen met behulp van een herbouwwaardemeter.
Als er een ongeluk gebeurt met een opstal zoals het uitbranden van een woning, zijn daarmee vaak ook nog andere kosten gemoeid dan alleen de schade van de brand zelf. Deze kosten vallen niet in het verzekerde bedrag maar worden daar bovenop extra uitgekeerd. Denk aan onder meer:
Bereddingskosten zijn kosten die worden gemaakt om de schade als gevolg van de brand te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van brandblussers. Ook deze brandblussers moeten worden vergoed ook al heeft de poging om de schade te verminderen geen positieve gevolgen gehad.
Expertisekosten bestaan uit de kosten van een expert die de schade na een ongeval met de opstal moet begroten. Ook de kosten van opruiming zijn boven de verzekerde som gedekt. Als een huis bijvoorbeeld volledig is afgebrand dan moeten, voordat met de herbouw kan worden gestart, de restanten van het afgebrande huis worden opgeruimd. Dan zijn er nog kosten voor noodvoorzieningen omdat bijvoorbeeld de bewoners tijdelijk niet in hun huis kunnen wonen. Ook kleinere zaken zoals het tijdelijk dichttimmeren van een raam omdat een ruit is ingegooid worden vergoed.
Dan kan er nog sprake zijn van huurderving omdat na een schade een pand niet geheel of helemaal niet kan worden verhuurd. Dit kan voor de eigenaar kosten met zich meebrengen in de vorm van misgelopen huurinkomsten. Huurderving wordt vaak niet volledig vergoed maar slechts voor een gedeelte.
Bovengenoemde kosten zijn dus kosten die extra, bovenop je uitkering uit de opstalverzekering worden betaald in verband met het herstellen van schade aan je woning.
Je kunt een opstalverzekering afsluiten bij tal van verschillende verzekeringsbedrijven. Het is natuurlijk zaak om deze verzekeraars met elkaar te vergelijken omdat de premies onderling flink kunnen verschillen. Ook de te verzekeren som en bijkomende voorwaarden verschillen per verzekeraar. Op de website Beste Deal kan je alle verzekeraars met elkaar vergelijken en zo je voordeel doen met acties en kortingen. Je krijgt ook meteen een handig overzicht van de verzekeraars waarbij je een opstalverzekering kunt afsluiten. Overigens hoef je alleen een opstalverzekering af te sluiten als eigenaar van een woning. Woon je in een huurhuis dan zal de eigenaar, meestal de woningbouwvereniging, zorgen voor de opstalverzekering. Je moet een opstalverzekering niet verwarren met een inboedelverzekering. Als je huis afbrandt, dan is de opstalverzekering bedoeld voor het pand zelf en de heropbouw daarvan. De inboedelverzekering is voor alles wat in je huis staat, zoals je bank, de televisie, computer en andere spullen waaronder ook kleding. De inboedelverzekering moet je wel zelf afsluiten. Als je echt waardevolle spullen hebt zoals postzegelverzamelingen of kunst dan moet je een kostbaarhedenverzekering afsluiten want dergelijke kostbare zaken vallen niet onder een normale inboedelverzekering.
Verzekeraars waarbij je een opstalverzekering kunt afsluiten zijn bijvoorbeeld Univé, Inshared, Aegon en Centraal Beheer. Daarnaast zijn er nog heel veel andere en ook kleine verzekeringsbedrijven. Ook bij vrijwel alle banken kan je terecht voor het afsluiten van een opstalverzekering en inboedelverzekering. Bij de meeste verzekeraars krijg je korting op je premie als je meerdere verzekeringen hebt. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om bij een verzekeringsmaatschappij zowel je inboedelverzekering als opstalverzekering en eventuele andere verzekeringen af te sluiten.
Wil je overstappen van de ene naar de andere verzekeraar dan kan dit vrijwel altijd probleemloos. Je meldt je aan bij de nieuwe verzekeraar en deze zal je oude contract opzeggen. Ga wel na wanneer je oude contract afloopt om te vermijden dat je eventuele kosten aan de overstap kwijt bent. Als je een jaar bij een verzekeraar bent, dan heb je altijd het recht om daarna maandelijks je contract op te zeggen.