Nieuwe woning gekocht en wil je deze verzekeren? Vind de beste deal voor je opstalverzekering. Vergelijk premies bij betrouwbare verzekeraars.
Vind de beste deal voor jouw nieuwe inboedelverzekering. Vergelijk premies bij betrouwbare en onafhankelijke verzekeraars.
De naam woonhuisverzekering zegt het al: verzekeringen voor je woning. Het gaat dan om je woning zelf maar ook om de bijgebouwen zoals een schuur, de tuin en de spullen die zich in je woning en de bijgebouwen bevinden. Er zijn dus meerdere soorten woonverzekeringen. Het maakt daarbij ook nog uit of je eigenaar of huurder bent van een woning. Als je meer leest over woonverzekeringen dan kom je ook begrippen tegen zoals onderverzekering, herbouwwaarde en indexering. Hieronder leggen we je uit wat deze begrippen betekenen en vertellen we meer over woonverzekeringen.
Woonververzekeringen zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De opstalverzekering is een verzekering voor de woning zelf, de inboedelverzekering is een verzekering voor de spullen die zich in de woning bevinden. Het begrip woning dient hierbij ruim te worden geïnterpreteerd: ook je tuin en je schuur, garage of berging behoren tot de opstalverzekering.
Ook het begrip inboedelverzekering is ruim: niet alleen de spullen in je huis maar ook je spullen in de schuur, de garage, het tuinhuis en eventuele andere bijgebouwen horen bij je inboedel.
Verder wordt door veel verzekeringsbedrijven ook de aansprakelijkheidsverzekering, de glasverzekering en de ongevallenverzekering tot de woonverzekeringen gerekend. Strikt genomen zijn dit geen woonverzekeringen maar het zijn wel verzekeringen die te maken hebben met je huis en met jou als persoon.
Met een opstalverzekering, die ook wel een woonhuisverzekering wordt genoemd, ben je verzekerd tegen schade aan je huis. Denk aan schade als gevolg van brand, storm of een inbraak. Als je een opstalverzekering hebt, dan is je huis verzekerd en alles wat aan je huis vast zit zoals bijvoorbeeld het toilet, de leidingen en de keuken. Niet alleen je huis zelf is verzekerd, ook is onder meer verzekerd het schoonmaken van het huis na een brand of de kosten van verblijf elders als je tijdelijk niet in je huis kunt wonen als gevolg van schade. In de polisvoorwaarden staat exact omschreven waarvoor je wel en niet bent verzekerd. Ga na of bijvoorbeeld blikseminslag of explosies en ontploffingen zijn meeverzekerd. Een opstalverzekering wordt alleen afgesloten door de eigenaar van een woning. Als je een woning huurt hoef je dus geen opstalverzekering af te sluiten. In dat geval heeft de eigenaar van jouw huurwoning een opstalverzekering afgesloten. Dit kan een particulier zijn als je een woning huurt van een particulier, maar meestal gaat het om een Woningbouwvereniging.
De inboedelverzekering heeft betrekking op alle spullen die zich in je huis bevinden. Het wordt ook wel een brandverzekering genoemd. Bij een inboedelverzekering krijg je de schade vergoed als je spullen kapot zijn na een brand, worden gestolen of om andere redenen niet meer bruikbaar zijn. Ook de spullen in je schuur en je berging horen bij de inboedel. Alles wat je mee kunt nemen uit een huis zonder dat je daarvoor iets hoeft te slopen valt onder de inboedel. Je gasfornuis hoort bijvoorbeeld wel bij de inboedel maar een granieten aanrechtblad hoort niet bij de inboedel- maar bij de opstalverzekering. Iedereen die zelfstandig woont dient een inboedelverzekering af te sluiten. Het maakt hierbij niet uit of je huurder of eigenaar bent van de woning, het gaat immers om jouw eigen spullen. Ook als je alleen een kamer bewoont kan je het beste een inboedelverzekering afsluiten. Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten maar wel raadzaam.
Met het begrip onderverzekering wordt bedoeld dat je woning of de spullen in je woning te laag zijn verzekerd. Onderverzekering kan voorkomen als je op een bepaald moment je woning hebt verzekerd maar later de woning hebt verbouwd. De woning is dat meer waard geworden maar je verzekering is daarop niet aangepast. Hetzelfde geldt voor je inboedel: misschien had je aanvankelijk goedkope spullen in je huis staan maar ben je later duurder meubilair gaan kopen. Je hebt dure apparatuur aangeschaft zoals een tv, pc en duur meubilair. Je inboedelverzekering kan dan te laag zijn en je bent dan onderverzekerd. Op het moment dat zich calamiteiten voordoen krijg je te weinig geld uitgekeerd in verhouding tot de waarde van je huis of je spullen.
Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt uitgegaan van de herbouwwaarde van jouw woning. Er zijn modellen om de herbouwwaarde van je woning te berekenen en bij sommige verzekeraars is een herbouwwaardemeter beschikbaar waarmee je de herbouwwaarde van je huis kunt berekenen.
De indexering van een woonverzekering heeft betrekking op waardestijging. Jouw huis wordt in de loop van de tijd meer waard. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt ieder jaar opnieuw een indexcijfer maar vast waarmee de herbouwwaarde wordt aangepast.Op de website Beste Deal kan je verzekeraars met elkaar vergelijken en ook woonverzekeringen met elkaar vergelijken. Lees op de websites van de verschillende verzekeringsbedrijven de voordelen en vooral ook de polissen zodat je precies weet waar je aan toe bent als je besluit een woonverzekering af te sluiten.